Treatmeds ondersteunt de Dedicationstudie: werkt kankermedicijn pembrolizumab ook bij lagere dosis?
Verschillende klinieken en zorgverzekeraars doen mee aan een studie om het veelgebruikte maar dure kankermedicijn pembrolizumab doelmatiger in te zetten. Artsen en onderzoekers verwachten veel van het onderzoek, patiënten zijn enthousiast.
Pembrolizumab is een immunotherapie die wordt gebruikt voor de behandeling van diverse typen kanker, bijvoorbeeld longkanker. Het verbetert de overlevingskans van patiënten doordat het lichaamseigen afweercellen helpt om kankercellen te bestrijden.
Bij ongeveer de helft van de patiënten werkt het, zegt professor Michel van den Heuvel van het Radboudumc in Nijmegen. “We zoeken daarom ook naar een manier om te voorspellen bij welke patiënt het medicijn werkt.”
Professor Van den Heuvel vormt met ziekenhuisapotheker Rob ter Heine en longarts Berber Piet het projectteam van het Radboudumc dat deze studie naar doelmatiger gebruik van pembrolizumab bij longkanker coördineert. De studie is DEDICATION-1-trial gedoopt: Dose tapering and Early Discontinuation to InCreAse cosT-effectIveness Of immunotherapy for Non-Small Cell Lung Carcinoma.
Longkanker is vaak een snelle dodelijke ziekte. Als we al vroeg kunnen oppikken wie er wel en niet zullen reageren op een behandeling, hebben we dus nog de mogelijkheid iets anders te proberen voordat ze verder achteruit gaan.”
De samenleving als geheel is eveneens gebaat bij het uitsparen van hoge zorgkosten door dure medicijnen efficiënter in te zetten. “De doelmatigheidswinst kan oplopen tot wel tientallen miljoenen per jaar”, aldus Jeroen Nugteren van Stichting Treatmeds.
Niet alleen patiëntenvereniging Longkanker Nederland ondersteunt het onderzoek. Ook de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) hebben hun steun uitgesproken.