Het artikel bespreekt de uitdagingen en kansen rond de financiering en optimalisatie van dure kankermedicijnen. Voordat een nieuw kankermedicijn in Europa wordt goedgekeurd, moet het uitgebreide klinische proeven ondergaan. Na goedkeuring blijft men echter leren over de optimale dosering en planning van het medicijn om patiënten effectiever te behandelen.
De financiering van deze optimalisatiestudies komt meestal van overheidsagentschappen en liefdadigheidsinstellingen, niet van farmaceutische bedrijven. Er is ook een economische motivatie voor deze onderzoeken; een geoptimaliseerde behandeling kan aanzienlijke besparingen opleveren voor het nationale gezondheidsstelsel.
Het artikel benadrukt het voorbeeld van Nederland met zijn Treatmeds-programma, waarin tien zorgverzekeraars gezamenlijk optimalisatiestudies financieren. Deze studies zijn niet alleen zelffinancierend maar genereren ook extra besparingen voor het zorgstelsel.
De conclusie is dat het hoge kostenplaatje van nieuwe medicijnen een kans biedt om hun gebruik kosteloos te optimaliseren. Door middel van zelffinancierende proeven kunnen gezondheidszorgsystemen zowel de resultaten voor patiënten verbeteren als aanzienlijke kostenbesparingen realiseren. Het artikel roept andere landen op om het Nederlandse voorbeeld te volgen.